Yetişkinlerde Kalça Çıkığı Tedavi Yöntemleri

Kalça çıkığı, bazen hiç bir travmaya bağlı neden olmaksızın da ortaya çıkabilecek bir hastalıktır.

Yetişkinlerde oluşan kalça çıkığında, zamanla kıkırdakta aşınma meydana gelir ve yenilenmez. Yenilenmeme sebebiyle oluşan aşınmalarla, kalçanın topuz kısmı leğen kemiğinden çıkar.

Kalça çıkığı hasta için oldukça ağrılı geçen bir süreçtir. Hastaların gecikmeden tedavi olmak için doktorlarıyla görüşmeleri çok önemlidir.

Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı Nedir?

Kalça çıkığı temelde 3 şekilde olmaktadır. Yarı çıkık, çıkık ve yüksek çıkık olarak adlandırılan bu çıkıklar çocukluk döneminde tedavi edilmezse erişkin dönemde çok daha büyük problemlere yol açabilmektedir.

Orijinal de top (femur) ile yuvanın (asetabulum), duruş pozisyonunda ciddi bir bozulma meydana geldiğinde kalça çıkığı sorunu oluşur. Tamamen çıkık kemik vakalarında ise femur başı, yürüdükçe yukarıya çıkar. Burada kendisine sahte bir yuva oluşturur.

Bu yuvanın şekli doğru olmadığından hasta fiziksel olarak zorluklar yaşamaya başlar. Tam çıkığı bulunan ve çift taraflı olan hastalarda yürümede anormalite durumlar ortaya çıkmaktadır.

Ördek yürüyüş denilen yalpalayarak yürüme, bu hastalarda baş göstermektedir.  Eğer çıkık tek taraflı ise, bacaklarda 4-6 cm e kadar kısalma söz konusu olur.

Leğen kemiğinde eğilme sebebiyle kısalık yıllar içinde azalsa da bir süre sonra bel kemiğinde eğriliğe sebep olur. Bazı durumlarda hastalarda ağrı dahi görülmemektedir.

Yetişkin bireylerde bu tanıyı koymak için öncesinde bazı tetkikler yapılması gerekmektedir.

Bireyin hissettiği kısalık, eklem hareketinde bulunan açıklık, adellelerin durumu gibi tanıya yardımcı olacak unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Röntgen, CT tomografi, gerçek kısalığı ölçmek adına kullanılan orthoröntgenogram denilen ve milimetrelik  ölçüm yapan radyolojik inceleme gereklidir. Kalça çıkığı problemlerinde ani düşmeler olabilmekte ve buna istinaden ağız ve diş kırılmaları gibi problemler oluşabilir. Bu durumda Etiler diş kliniği gibi kuruluşlara giderek muayen olabilirsiniz.

kalça çıkığı

Tanı ve Tedavisi

Bu sorunlarla karşı karşıya gelen hastaların en çok merak ettiği ve en çok uygulama yöntemine gidilen tedavi yöntemi protezdir.

Fakat bu yöntem, genç hastalarda özenle yapılması gerekmektedir. Ağrısı ve çift taraflı çıkığı olan hastalar için oldukça olumlu sonuçlar veren bir yöntemdir.

Fakat bu yöntem kalıcı bir çözüm üretmemektedir.

Bir diğer yöntem ise uzatma yöntemidir. Bu yöntem topallamayı ciddi anlamda geçirse de tam iyileşmeye çözüm değildir.

Bu yöntemin ilerleyişinde hastanın nasıl yürüyeceği , bir süre planlanan uzatma kadar yükseltilmiş bir ayakkabı kullanılarak anlaşılır. 40 yaşın üstü hastalarda tercih edilmez.

Yapılan ilk tetkik ile hastanın bacak boyu ölçülür ve çıkan sonuçlar ayrıntılı şekilde incelenir. Sonuçlar neticesinde hastaya müdahale yöntemleri ise şu şekildedir;

  • Ortopedik Ayakkabı : Acil bir durum gözetilmeyen durumlarda uygulanır. Ortopedik ayakkabı ile bir ayağın diğer ayaktan uzun ya da kısa  olma durumu çözülmeye çalışılır.
  • Cerrahi Yöntem: Doktorların hastaların günlük akışını bozmamak için en son durumda kullandığı yöntemdir. Ortopedik ayakkabı ile geçmeyen ağrılar sonucu bu yönteme gidilir. Bu cerrahi yöntemle kısalık problemi giderilmeye çalışılır.
  • Eklem Protezi Cerrahisi: Çıkan kalça kemiği yerine koyularak kısalık giderilmeye çalışılır. Gelişen cerrahi yöntemler sayesinde bu tedavi yöntemlerinin riskleri oldukça azalmıştır.

 

Son Yazılar