Menisküs Fizik Tedavisi

Çoğunlukla spor yapan insanlarda görülen, ağır fiziki şartlar altında çalışanlarda da  (madenci, bahçıvan, ev hanımları, inşaat işçileri vs ) sıklıkla görülür. Her iki diz ekleminde iç ve dışta bulunan C şeklinde kıkırdaksı yapılardır. İnsan vücudunun fiziki ağırlığını kaldırmaya, hareket etmemize yardımcı olur.

Menisküs Fizik tedavisi

Menisküs yırtıkları, travmalar sonucu veya dizin dönmesi nedeniyle ortaya çıkar. Menisküs yırtıkları için tedavi şekli, hastanın menisküs yırtığının tipi, yaşı, kilosu, günlük hareket düzeyi etkiler.

 

Menisküs yırtığının acillik durumu az, basit bir yırtık ise ameliyata gerek kalmayabilir ve fizik tedavi şekli uygulanabilir.

 

menisküs fizik tedavisi
menisküs fizik tedavisi

Menisküs Fizik Tedavisi İle İyileşme Olur Mu?

Fizik tedavisiyle basit yırtıklı menisküsün ameliyat olmasına gerek yoktur. Doktorlar duruma göre hastayı bıçak altına yatırmak yerine fizik tedavi olmalarını önerir.

İlk hareket: Belimizdeki yükü azaltmak için sırtımızı düz bir yere yaslıyoruz bu hareketimizde . Bir havluyu rulo haline getirerek ağrıyan dizimizin altına koyuyoruz.

Dizimizi kıpırdatmadan ayak bileğimizi öne çekiyoruz ve 10 saniye bekledikten sonra ileri doğru serbest bırakıyoruz. Bu hareketi 10 kez tekrarlayabilirsiniz

İkinci hareket: İç  bacak kaslarımızı güçlendiriyoruz bu hareketle. Yine rulo havlu yardımı alarak  iki dizimizin arasına koyuyoruz. Sonrasında dizlerimizi sıkıştırıyoruz ve 10 saniye bekletip serbest bırakıyoruz.

Üçüncü hareket: yata pozisyonda uzanıyoruz. Bir ayağımızı çengel pozisyonda kendimize doğru çekiyoruz. Diğer ayağımızı ise dümdüz havaya kaldırıyoruz ağrı noktasına kadar.  Bu hareketlerle bacak kaslarımızı güçlendirebiliriz. Ayaklarımızda menüsküs haricinde cmt hastalığı da olabilir. Unutmayalım ki erken teşhisle başlangıç aşamasında hastalıklar kolayca atlatılabilir.

Evde deneyebileceğiniz basit fizik tedavi ve hareket yöntemlerini size anlattım yalnız menisküs ciddi bir hastalık olduğu için hareketleri yapmadan önce  doktorunuzla ve fizyoterapistinizle görüşmeniz gerekmektedir.